Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe werkt de cloud?

Je hebt vast al eens de term ‘cloud’ voorbij zien komen, maar misschien vraag je je af: hoe werkt het?

Een cloud opslag systeem is een extra online opslagplek waarin je je gegevens, software en bestanden kunt bewaren. ‘Cloud’, vrij vertaald ‘wolk’, wordt gebruikt omdat de plek, waar je bestanden en gegevens worden opgeslagen, niet tastbaar is.
 

De voor- en achterkant van de cloud

Je kunt de cloud in twee verschillende delen verdelen: de voor- en de achterkant. De verbinder tussen deze twee is het netwerk. De voorkant is het apparaat van de gebruiker - denk aan een desktop, smartphone of tablet -  evenals de applicatie (Google Docs, dropbox, Microsoft 365 en OneDrive) die wordt gebruikt. Hiermee krijgt de gebruiker toegang tot de cloud. De achterkant van het cloudsysteem bestaat uit verschillende computers, servers en data-opslagsystemen. 

Elke gebruiker heeft toegang tot de cloudopslag met een werkende internetverbinding. Denk bijvoorbeeld aan Google Docs, de documenten die je in dit programma maakt worden in de cloud opgeslagen. Alleen jij en je toegevoegde gebruikers kunnen de documenten bekijken. Ze bevinden zich niet fysiek op jouw apparaat zelf.

Cloud-computing

 

Waar moet ik beginnen?

Allereerst moet je een clouddienst opzetten. Denk bijvoorbeeld aan iCloud, OneDrive, Dropbox en Microsoft 365. Om te kunnen werken in de cloud heb je een account nodig bij één van deze clouddiensten. Beveilig het account vervolgens met een sterk wachtwoord, waardoor je zo voorkomt dat jouw bestanden in de verkeerde handen terecht komen. Verschillende diensten bieden vaak een beperkte hoeveelheid gratis opslag aan. Ben je van plan om veel video’s en foto’s op te slaan? Dan is het zeker aan te raden om je cloudopslag uit te breiden!

Vraag vrijblijvend advies aan over de uitbreiding van jouw clouddienst

j.vanderhorst [at] bsv-it.nl (Jaco-clouddienst)


 

j.vanderhorst [at] bsv-it.nl (Button-neem-contact-op)

 

Opslagruimte vol

Je wordt bij elke dienst gewaarschuwd wanneer de gratis ruimte vol raakt. Er zijn verschillende manieren om extra opslagruimte te vergaren. Je kunt ruimte vrijmaken door bestanden te verwijderen die je niet langer meer nodig hebt. 

Is weggooien geen optie? Dan kun je een deel van de bestanden overzetten naar een externe harde schijf of usb-stick. Zorg ervoor dat de bestanden ook op de computer blijven staan, alleen niet in de map van de clouddienst. Doordat computers, een harde schijf of een usb-stick kapot kunnen gaan, is het bewaren van de bestanden op verschillende locaties een aanrader.

Tot slot kun je meer ruimte kopen bij je huidige clouddienst. Er zijn diverse abonnementen die de opslagruimte uitbreiden. Afhankelijk van de clouddienst die je gebruikt hangen hier maandelijkse kosten aan vast.

Hoe ga je te werk?

Zodra je een account hebt aangemaakt bij één of meerdere van de clouddiensten kun je je bestanden gemakkelijk uploaden en bewerken. Heb je hulp nodig bij het inrichten van de clouddiensten of heb je andere vragen over de cloud? Neem dan contact met ons op. Onze IT’ers hebben jarenlange ervaring in het opzetten van een online werkomgeving, waardoor wij goed weten hoe je een cloud werkplek goed en veilig kunt inrichten. Je kunt ons bereiken via 0318 565 100 of door een berichtje te sturen naar welkom [at] bsv-it.nl.