Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat is in de cloud werken?

De kans is groot dat je wel eens van werken in de cloud hebt gehoord. Bewust of onbewust heb je hier zelfs gebruik van gemaakt. Toch blijft het voor het gros van de bevolking nog een vage term. Want wat is werken in de cloud eigenlijk en wat heb je ervoor nodig? Wij leggen je uit wat werken in de cloud inhoudt en hoe jij dit het beste voor jouw bedrijf kunt inzetten!

Wat is de cloud?

Simpelweg is in de cloud werken en opslaan via internet. Je kunt het zien als een externe opslagplak, oftewel: de cloud. Informatie staat niet op de computer of een usb-stick, maar online. Denk bijvoorbeeld aan bestanden, programma’s of zelfs je Windows omgeving. Het grote voordeel is dat je op elk moment en vanaf iedere werkplek met je werk verbonden kan zijn. Het enige wat je nodig hebt is een werkende internetverbinding, zodat je toegang tot alle bestanden en programma's krijgt.

Waar wordt de data opgeslagen?

De bestanden en overige data worden op een server opgeslagen. Een server is eigenlijk een grote opslagplek met meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld jouw eigen laptop. Zo heeft een server meer rekenkracht, waardoor er tegelijkertijd meerdere gebruikers op één server kunnen werken. Bovendien zijn servers gemaakt om dag en nacht aan te staan, waardoor je bestanden altijd bereikbaar zijn. Je kunt ervoor kiezen om een eigen server aan te schaffen of om een cloudopslag te huren bij een IT-bedrijf.

 

werken-in-de-cloud

 

Veiligheid voorop

Om veilig te kunnen werken in de cloud dien je rekening te houden met een aantal zaken:

1.) Je hebt een betrouwbare internetverbinding nodig. Je wilt tenslotte niet dat bestanden in de handen komen van de verkeerde personen. 
2.) Verder is het fijn om een internetverbinding te hebben met voldoende capaciteit of snelheid. Bij een Teams meeting, het ophalen van je bestanden of het werken met een online programma.

Niet alleen de internetverbinding moet betrouwbaar zijn; ook de devices moeten te vertrouwen zijn. De cloud is bereikbaar vanaf desktops, laptops, tablets en smartphones. Zorg voor een beheerd apparaat met een up-to-date software en een wachtwoord manager. 

Tot slot is het belangrijk dat je medewerkers op de hoogte zijn van de werking van de cloud en hoe zij hier veilig mee kunnen werken. Denk bijvoorbeeld aan een goede data- en rechtenstructuur, zodat je de kans verkleind dat je data in verkeerde handen belandt.

De voordelen van in de cloud werken

 

Veel bedrijven hebben de stap richting werken in de cloud al gezet, en dat begrijpen we! Werken in de cloud heeft een groot aantal voordelen. We zetten ze voor je op een rijtje:

  • Bij een brand of inbraak zijn de bestanden veilig omdat ze niet op een externe plek staan opgeslagen;
  • Door in de cloud te werken kan je op elk moment van de dag en vanaf elke plek gebruikers toegang krijgen tot de bestanden;
  • Gebruikers kunnen makkelijk samenwerken aan projecten en documenten, wat tijdrovende mailings bespaart;
  • Online opslag kan worden ingezet als back-up mogelijkheid;
  • Bepaal zelf wat je in de cloud zet
werken-in-de-cloud


Synchronisatie

Gebruikers kunnen bestanden die in de cloud staan opgeslagen, ook synchroniseren. Je kunt vanaf meerdere apparaten het bestand bekijken en bewerken. Stel: een foto staat op jouw smartphone, maar ook op de computer. Door synchronisatie kan je de foto op beide apparaten bewerken, waardoor je aanpassingen snel kunt doorvoeren.

Nadelen

Naast voordelen, heeft het werken in de cloud ook een nadeel:

  • Internetverbinding is een vereiste;

Clouddiensten

Er zijn verschillende bedrijven die de mogelijkheid aanbieden om bestanden online op te slaan. Clouddiensten die je waarschijnlijk wel bekend voorkomen zijn OneDrive, Google en Dropbox en tenslotte de ICloud. Welke clouddienst het beste bij je bedrijf past, is afhankelijk van de beschikbare apparaten en voorkeuren.

Heb je hulp nodig? Dat kan! We helpen je graag bij het maken van een weloverwogen keuze voor een of meerdere van de clouddiensten. Onze IT’ers hebben jarenlange ervaring in het opzetten van een online werkomgeving, waardoor wij goed weten hoe je een cloud werkplek goed en veilig kunt inrichten.

Neem vrijblijvend contact op met één van onze cloudspecialisten. 

j.vanderhorst [at] bsv-it.nl (Jaco-BSV-IT)

 

j.vanderhorst [at] bsv-it.nl (Button-Jaco)


Vragen over de cloud? Neem contact met ons op!

Daarnaast vinden wij het belangrijk dat je altijd op ons kunt rekenen. Daarom staat ons team klaar om je vragen te beantwoorden. Heb je een vraag? Of wil je meer weten over de cloud of BSV-IT? Dan kan je ons bereiken via 0318 565 100 of door een berichtje te sturen naar welkom [at] bsv-it.nl (welkom[at]bsv-it[dot]nl).