Overslaan en naar de inhoud gaan

Dit zijn de ICT-trends van 2023

Zero-trust beveiliging, deepfakeherkenning en duurzame initiatieven; maar ook een aanhoudend personeelstekort en betere remote-oplossingen; 2023 belooft een jaar van de grote ontwikkelingen te worden! We hebben de grootste ICT-trends van 2023 op een rij gezet. Ook lees je waar BSV-IT mee aan de slag is. 

Remote werken is een blijvend fenomeen

Tijdens de lockdown moest het personeel wel thuiswerken, maar ook na de lockdown werken veel mensen van een afstand. De overheid onderzocht in 2022 de werksituatie van de Nederlanders en kwam tot de conclusie dat er ook na de pandemie volop thuis wordt gewerkt. Op de lange termijn verwachten Nederlanders twee keer zo vaak thuis te werken dan voor de pandemie. Werkten voor de pandemie nog 3 op de 10 wel eens thuis, nu is dat 4 op de 10.  

Ook het Forrester’s European Predications 2023 laat zien dat tweederde van de Europese werknemers verwacht thuis te mogen werken. Werknemers gaan het thuiswerken steeds meer als de standaard zien. Werkgevers, die hun personeel de hele week op kantoor willen laten werken, kunnen daarom steeds meer op verzet rekenen.  

Verder lijkt het aantal parttime Nederlanders zich steeds meer te stabiliseren. Volgens het CBS is het aantal parttimers nauwelijks veranderd. Veel bedrijven doen dan ook de oproep om meer uren te maken, waardoor de krapte op de arbeidsmarkt minder wordt en de werkdruk lager komt te liggen.  

Technisch talent vinden blijft ‘a hell of a job’

Misschien heb je het het afgelopen jaar al aan den lijve ondervonden: je wilt je kind naar de opvang brengen, maar je komt erachter dat het gesloten is. Of je wordt veel op LinkedIn benaderd. Het personeelstekort begint aan het eind van 2022 structureel te worden. Was het in 2020 en 2021 meer een probleem op de arbeidsmarkt; vanaf 2022 is het ook een probleem in de maatschappij aan het worden.  

Maar waar is het personeelstekort het grootst?  

Vooral in de techniek is het personeelstekort groot. Zo staan er volgens het BNR structureel 60.000 vacatures open, waardoor de energietransitie en de huizenbouw in de knoop dreigen te komen.  In de ICT-sector is het niet anders. Volgens de ING is deze sector steeds meer aan het knellen. Zo staan er op dit moment tienduizenden vacatures open. Bijna de helft van de ICT-bedrijven denkt dat het personeelstekort een bedreiging gaat vormen voor de groei. Door de aantrekkende groei neemt de vraag naar IT’ers ook binnen andere sectoren toe. De pandemie leidde tot een digitale versnelling, waardoor de vraag naar de clouddiensten en cybersecurity toe is genomen.  

Organisaties zouden dus moeten inspelen op het structurele personeelstekort. Het automatiseren en digitaliseren van taken kan zeker bijdragen om het tekort op te vangen. Zo werkt Van der Valk momenteel met robots om de bediening te ondersteunen. Ook werken veel horecabedrijven met QR-codes, zodat klanten direct hun bestelling kunnen doorgeven en je als bedrijf minder personeel nodig hebt.  

ict trends

 

Versnelde digitale transformatie

Zoals we hierboven bespraken, valt de digitale versnelling samen met het personeelstekort: het automatiseren en digitaliseren van taken zijn structurele oplossingen om het personeelstekort op te lossen.  

Tijdens de pandemie zijn veel organisaties gedwongen om met digitale programma’s als Zoom, Slack en Microsoft Teams te werken. Dat heeft heel veel nieuwe digitale kennis opgeleverd, maar de snelle omschakeling heeft tegelijkertijd weer voor nieuwe vragen gezorgd:  

  • Hoe zorg je ervoor dat thuiswerkers ook op afstand net zo productief kunnen blijven?
  • Welke projectmanagementtools werken goed? En hoe kan je die tools het beste inzetten?
  • Hoe kan je de communicatie vanuit huis én op werk professioneel laten verlopen?

BSV-IT heeft adoptieprocessen ontworpen, die ervoor zorgen dat technologie beter ingezet kan worden. Hierdoor kunnen medewerkers beter samenwerken en kan de kennis gedeeld worden.

Benieuwd naar wat voor oplossingen wij kunnen bieden? Neem gerust contact op met Jaco van der Horst ICT-specialist bij BSV-IT. 

                                                                         

j.vanderhorst [at] bsv-it.nl ()

 

Inburgering van de cloud

Steeds meer Nederlanders werken in de cloud. Deze trend zal ook in 2023 voortgezet worden. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat 66 procent van de bedrijven met meer dan 10 werknemers gebruikmaken van de betaalde clouddiensten. Ook ZZP’ers werken steeds meer in de cloud om bijvoorbeeld bestanden op te slaan en e-mails te versturen.

Optimale inzichten met data & analyses

Doordat we steeds meer digitale programma’s gebruiken, komt er ook steeds meer data vrij. Die data kunnen we gebruiken om andere programma’s aan te sturen. Vaak leidt de data ook tot betere inzichten. Denk bijvoorbeeld aan meer inzicht in wie de klant is, hoe de bedrijfsprocessen lopen en welke bedrijfsonderdelen wel en niet tot omzet leiden.  

Verder kunnen de data uit zowel interne als externe bronnen in één dashboard worden samengevoegd, waardoor je op één plek ziet hoe het bedrijf loopt. Daarnaast kan je deze data goed modelleren en filteren, waardoor je precies ziet wat je nodig hebt. Kortom, de digitalisering leidt tot veel extra data, waardoor je een beter beeld krijgt hoe je bedrijfsprocessen lopen. 

Zero-trust beveiliging

Aankomend jaar zal de focus ook meer op zero-trust beveiliging komen te leggen. Kortweg gaat zero-trust over het verder controleren van bevoegdheden binnen een netwerkarchitectuur. Wil je bijvoorbeeld toegang krijgen tot een bepaald netwerk? Dan zal je vaker meldingen krijgen of het netwerk vertrouwd is en of de informatie ook met de groep gedeeld kan worden.

De traditionele data- en rechtenstructuur is opgezet om mensen voor een lange periode rechten tot de documenten te geven. Door de toename van het cloudgebruik, de toename in de Internet of Things en de opkomende internetdreigingen is deze aanpak niet langer houdbaar. Naarmate een organisatie groter wordt, wordt het bovendien steeds complexer om in te zien welke inlogpoging legitiem is en welke niet. Op basis van een locatie controleren wie aan de bestanden werkt, is te omslachtig en kost veel tijd. Met een zero-trustomgeving worden alle bronnen als extern gezien en moet je altijd je toegang verifiëren om verder te kunnen werken. Zo weet je altijd zeker dat de juiste personen aan de documenten werken.

BSV-IT heeft ervaring in de implementatie van een zero-trustomgeving. Neem vrijblijvend contact op met onze IT’ers voor onze aanpak. 

Macro


 

Duurzaamheid

Eigenlijk is duurzaamheid geen trend meer, maar bittere noodzaak. Het nieuws is je waarschijnlijk wel bekend!  Op lokaal niveau zijn er ook in de ICT steeds meer initiatieven om de opwarming van de aarde af te remmen.  Zo adviseren steeds meer IT-bedrijven welke apparatuur niet alleen fijn werkt, maar ook laag is in het energieverbruik. Ook zetten veel mensen hun instellingen op ‘maximaal’ om zo een optimale gebruikerservaring te creëren. Denk bijvoorbeeld aan een te helder scherm, het standaard alle programma’s actief hebben. Dit zijn voorbeelden van instellingen, die niet alleen slecht zijn voor het klimaat, maar ook voor je portemonnee.

IT-bedrijven zijn daarom steeds meer aan het adviseren hoe het duurzamer én goedkoper kan. Welke internetapparaten kan je dus het beste gebruiken? Hoe duurzaam én snel zijn de apparaten? En welke software is relatief licht? Dit zijn allemaal vragen die steeds meer gaan meespelen.