Overslaan en naar de inhoud gaan

Cybercriminelen houden ook van uw organisatie

Is de security van al mijn systemen op orde? Hoe kan ik mijn medewerkers efficiënter laten werken? Is de continuïteit van mijn IT wel geregeld? Vragen die wellicht ook bij u spelen. In onze blogs willen soortgelijke vragen voor u beantwoorden. In deze blog willen wij graag ingaan op de kans en de gevolgen van cyberaanvallen. Want als u denkt dat uw bedrijf niet belangrijk genoeg is om te hacken, dan heeft u het goed mis!

Cybercriminelen kunnen een gerichte aanval op uw systeem doen om uw bestanden te versleutelen met een cryptolocker en ‘losgeld’ te vragen voor de sleutel die u vervolgens nodig heeft. Maar uw systeem hoeft niet per se gehackt te worden voor geld. Sommige hackers vinden het gewoon een uitdaging om te kijken bij welke bedrijven zij allemaal binnen kunnen dringen. Het gevolg is dan niet dat u geld moet betalen maar dat uw gegevens op straat liggen met aanzienlijke imagoschade als gevolg.

Zwakste schakel

Hoe goed uw IT-omgeving ook is beveiligd met technische maatregelen, de gebruikers zijn meestal de zwakste schakel in uw netwerk. Ze kijken op websites voor privédoeleinden en verrichten allerlei handelingen met een verhoogd risico op calamiteiten, zoals virussen en dergelijke. En voor de duidelijkheid, het zijn zeker niet alleen medewerkers die laag in de organisatie werken die een zwakke schakel zijn. Lees hier het praktijkvoorbeeld van de CEO van Pathé. Het is daarom uitermate belangrijk dat uw medewerkers zich bewust zijn van de gevaren van cybercriminaliteit.

Thuiswerken

Mede door de coronacrisis hebben veel mensen de afgelopen maanden kennisgemaakt met het fenomeen ‘thuiswerken’. Wij denken dat ook na de versoepeling van de maatregelen thuiswerken voor een deel zal blijven bestaan. Prima! Waar u wel rekening mee moet houden is dat thuiswerken wellicht nog onveiliger is omdat u geen fysiek oog meer heeft op het gebruik van het device dat u beschikbaar heeft gesteld. Bewust zijn van de gevaren is en blijft uiteraard belangrijk. Maar denk ook aan het werken in een veilig cloudomgeving zoals Windows Virtual Desktop. Maar ook een uitgekiend device management, Multi Factor Authentication en een veilige VPN-verbinding dragen bij om cybercriminelen buiten de deur te houden.

Wij weten dat geen organisatie hetzelfde is. Al onze veiligheidsadviezen en veiligheidsprotocollen zijn daarom maatwerk. Geïnteresseerd? Bel 0318-565100 of mail ons vrijblijvend over de maatregelen die we samen kunnen nemen om uw cyberveiligheid te vergroten.