Overslaan en naar de inhoud gaan

5 componenten van digitale veiligheid

De digitale veiligheid komt steeds meer onder druk te staan. Het blijkt dat het aantal ransomware-aanvallen jaarlijks met 80% toeneemt. Door de toenemende internationale spanningen en de afhankelijkheid van het web is de kans groot dat er ook pogingen zijn gedaan om ook in te breken in jouw digitale gegevens. Daarom is het goed om stil te staan bij de toegenomen dreiging en je eigen beveiliging onder de loep te nemen. 

Hieronder bespreken wij 5 belangrijke componenten om aan te werken:

  1. Je wachtwoorden veilig beheren - Waarschijnlijk is het eerste punt wel bekend bij je, maar je zult versteld staan hoeveel mensen werken met onveilige wachtwoorden. Uit onderzoek van het Kenniscentrum voor Psychologie en Economisch Gedrag blijkt dat 84 procent van de onderzochte mensen gebruikmaakt van zwakke tot zeer zwakke wachtwoorden. Hoe kies je een goed wachtwoord? Allereerst is het aan te raden om gebruik te maken van een wachtwoordentool. Het goed om een veilig wachtwoord te genereren met een wachtwoordentool. Het wachtwoord kan je vervolgens in bijvoorbeeld in een app als Zakelijke wachtwoordbeheerder | Keeper Security zetten.
     
  2. Medewerkers trainen - Vooral kennis en ervaring hoe men omgaat met vertrouwelijke informatie is erg belangrijk. Daarnaast is het goed om te controleren hoe bestanden en informatie gedeeld wordt. Microsoft biedt bijvoorbeeld veel trainingen en content aan op het gebied van de nieuwste producten (Microsoft 365, Azure en Windows versies) en het werken met oplossingen als SharePoint.
     
  3. Je data- en rechtenstructuur op orde brengen - Hoe groter de organisatie is, hoe complexer het wordt om controle over alle bestanden en data te brengen. Bij veel organisaties gaat de toegang verder dan alleen het bepalen van wie tot welke bestanden toegang krijgt. Binnen Microsoft is het bijvoorbeeld mogelijk om op managementniveau in een dashboard controle te houden over alle bestanden. Dit kan met ingebouwde rollen, maar ook door aangepaste rollen te maken in Azure. Zo kan je de bestanden en mappen volledig naar eigen wens inrichten. De IT-experts van BSV-IT hebben meer dan 10 jaar ervaring in het opzetten van de data- en rechtenstructuur.  

  1. Standaard werken met de laatste software updates - Je hebt het er vast wel eens over gehad: Je bent net lekker aan het werk, en dan krijg je een melding of je je software wil updaten. Vervelend natuurlijk, maar het is aan te raden om toch je programma’s bij te werken. Door belangrijke updates uit te voeren, werk je in het vervolg altijd met de veiligste versie van de software. Ook kan het zo zijn dat er geen support meer beschikbaar is voor je vraag. In veel gevallen wordt de software ook een stukje veiliger gemaakt.
  2. Maak dagelijkse back-ups - Tot slot de laatste tip, die vaak over het hoofd wordt gezien: laat automatisch een back-up maken. Vaak denk je pas achteraf dat een back-up handig is geweest. Binnen de Microsoftomgeving heb je heel veel tools om je back-up automatisch te laten lopen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen van welke delen van de omgeving je een back-up wilt laten maken. Je hebt veel verschillende oplossingen voor je back-upbeheer, waardoor je daar niet naar om hoeft te kijken.

Neem vrijblijvend contact op met Jaco van der Horst, kwaliteits- en ICT-consultant bij BSV-IT

Afbeelding met persoon, person

Automatisch gegenereerde beschrijving

Ontvang een gratis IT-scan

Benieuwd hoe veilig de IT-infrastructuur van jouw bedrijf is? Of wil je bijvoorbeeld weten wat je bedrijf nog meer kan doen om het documentbeheer aan te vragen? BSV-IT geeft een gratis IT-scan weg. Zo zie je in één oogopslag welke actiepunten jij moet ondernemen!

De IT-scan blijft gratis, hier zitten geen kleine letters aan verbonden. Vul via onderstaande link je gegevens in en in het opmerkingen veld: IT-Scan.

Contact | BSV-IT